DÉLICIEUX is een innemende Franse kostuumfilm waarin we ontdekken hoe aan de vooravond van de Franse Revolutie het eerste restaurant ontstond. De culinaire hoogstandjes en politieke ontwikkelingen bieden een smakelijk feelgood drama.
Wanneer kok Pierre Manceron (Grégory Gadebois) zijn adellijke werkgever en diens gasten een nieuw gerecht voorzet, wordt hij op staande voet ontslagen. Met eten dient men niet te spotten. Manceron en zijn zoon vluchten naar het platteland om een herberg te runnen. Als de mysterieuze Louise (Isabelle Carré) arriveert, blijkt zij in staat Manceron weer met plezier te laten koken. Het duurt niet lang of de kok tovert de herberg om in een gastronomisch paradijs: het allereerste Franse restaurant!
Terwijl de Franse adel vast blijft houden aan het verleden, laat DÉLICIEUX zien dat de revolutie aanstaande is en begint in de keuken.
'Een film om bij te watertanden’
- Het Parool'Mooi, om via eten – als voeding, cultuur,
sociaal bindmiddel – iets te vertellen over
historische verschuivingen’
‘Mooi verzorgde eetfilm’
- de Volkskrant‘Een culinaire feelgoodfilm met een serieuze
ondertoon’
‘Deze culinaire feelgood film zit vol
schilderachtige plaatjes en personages met
wie je makkelijk meeleeft. En niet onbelangrijk
in dit genre: de opgevoerde delicatessen
wekken de eetlust prima op’
‘Lichthartige feelgoodfilm die ongetwijfeld
het best genuttigd kan worden met een goed
glas wijn en een kakelvers stokbrood’
‘De aankleding is meer dan fraai, de acteurs overtuigen, [...] prachtige omgeving van het Franse platteland’
- Cinemagazine.nl