Gouden Leeuw voor Pedro Almodóvar

9 september 2024

Afgelopen weekend is de 81e editie van het filmfestival van Venetië afgesloten met de awardceremonie, waarbij de prestigieuze prijzen zijn uitgereikt. De belangrijkste prijs, de Gouden Leeuw, ging naar THE ROOM NEXT DOOR van Pedro Almodóvar. De prijs voor Beste Acteur ging naar Vincent Lindon voor zijn rol in THE QUIET SON (JOUER AVEC LE FEU) en de prijs voor Beste Actrice was voor Nicole Kidman voor haar vertolking in BABYGIRL.


THE ROOM NEXT DOOR

De prijs voor Beste Film werd door de jury, onder leiding van Isabelle Huppert, uitgereikt aan THE ROOM NEXT DOOR, de eerste Engelstalige speelfilm van Spaanse filmmaker Pedro Almodóvar. De film gaat over Ingrid (Julianne Moore), die opnieuw contact zoekt met de zieke Martha (Tilda Swinton). De twee vriendinnen vinden elkaar als het einde van Martha’s strijd in zicht komt. THE ROOM NEXT DOOR is vanaf 19 december in de Nederlandse bioscopen te zien.


BABYGIRL

Nicole Kidman werd bekroond met de Coppa Volpi voor haar acteerprestatie in de film BABYGIRL van Halina Reijn. In de film speelt Kidman een machtige CEO die haar carrière en privéleven op het spel zet wanneer ze een affaire begint met een jonge stagiair (Harris Dickinson). Halina Reijn nam de prijs namens de actrice in ontvangst. Cinéart brengt BABYGIRL begin 2025 uit in de Nederlandse bioscopen.


THE QUIET SON (JOUER AVEC LE FEU)

De Coppa Volpi voor Beste Acteur ging dit jaar naar Vincent Lindon voor zijn rol in de Franse film THE QUIET SON (JOUER AVEC LE FEU) van regisseurs Delphine Coulin and Muriel Coulin. Lindon speelt alleenstaande vader Pierre (50), die zijn twee zoons alleen opvoedt. Wanneer de jongste zoon Louis het huis verlaat om te gaan studeren in Parijs, begint zijn oudere broer Fus zich steeds geheimzinniger te gedragen. De film zal een bioscooprelease krijgen in 2025.


Prijs voor Beste Italiaanse film - Jongerenjury

Tijdens het filmfestival van Venetië heeft Cinéart de film VITTORIA van regisseurs
Alessandro Cassigoli en Casey Kauffman aangekocht. De jongerenjury bekroonde de film met de prijs voor de Beste Italiaanse film. Jasmine, 40, lijkt alles te hebben maar na een terugkerende droom waarin een jong meisje in haar armen rent, besluit ze dat ze dit kind uit haar dromen moet vinden. De film is gebaseerd op ware gebeurtenissen en wordt gespeeld door non-professionele acteurs op wie het verhaal gebaseerd is (release in 2025).

Opnames gestart A FAMILY, de nieuwe film van Mees Peijnenburg met Carice van Houten

17 september 2024 Lees verder

Nienke Plas speelt strijdbare moeder in haar eerste hoofdrol in DAAR GA JE

31 juli 2024 Lees verder

Vijf Cinéart films geselecteerd voor Venetië

24 juli 2024 Lees verder

Martin Scorsese viert de nalatenschap van legendarisch filmduo Powell en Pressburger.

25 juni 2024 Lees verder

Mubi en Cinéart kondigen de Nederlandse bioscooprelease aan van The Substance

13 juni 2024 Lees verder

Meld je aan en mis geen filmnieuws